Tuesday, April 11, 2017

Perubahan Wajah Dulu & Sekarang

Pernah tak tengok cermin dan rasa macam seolah-olah masa depan gelap gelita? Bila tengok majalah ada gambar wanita cantik rasa seperti ditampar malaikat? Aduh, pedihnya. Saya tahu perasaan itu sebab suatu ketika dulu saya pun begitu. Haha.

Entri kali ini saya akan tunjukkan secara official perbezaan wajah saya ketika di zaman sekolah, zaman kolej, zaman universiti dan zaman habis belajar. Sedikit sebanyak saya akan kongsikan masalah kulit saya di setiap gambar. Sebelum scroll ke bawah, ucap dulu Masha'Allah Tabarakallah. Semuanya atas kehendak Allah.


Tahun 2009. Zaman Sekolah.


Masa ini saya berada di Tingkatan 5. Keadaan kulit saya ketika ini sangat kusam, kerap kali menggunakan BB Cream dan mempunyai white head. Tanpa BB Cream, tak yakin nak keluar rumah. Sedih hidup diselubungi ketidakyakinan diri. Ada ke perkataan ketidakyakinan? Haha.


Tahun 2010. Zaman Kolej.


2010 adalah tahun yang mencabar bagi saya. Kulit semakin teruk dengan breakout yang semakin ketara di bahagian dahi. Dari zaman sekolah lagi saya ada masalah di bahagian T-Zone. Ketika ini, saya mula berjinak-jinak dengan foundation untuk menutup jerawat. Dengan harapan jerawat akan mengecut suatu hari nanti, tapi rupanya tersilap langkah. Jadinya, saya kurang yakin dengan keadaan wajah sendiri.


Tahun 2014. Zaman Universiti.


Gambar ini saya ada filter sikit. Tahun 2014, saya sudah mula belajar teknik penjagaan wajah dan seri dengan betul. Alhamdulillah. Semakin lama semakin yakin. Ada beberapa tips yang saya berminat untuk kongsikan dengan pembaca Blog Katahatieka. Kalau berminat nak tahu, kena like Facebook Page saya dulu untuk nantikan update seterusnya tentang tips penjagaan kulit saya!


Tahun 2015. Habis Belajar.


Sebagai seorang wanita, banyak sebenarnya yang perlu dipelajari terutama dari segi menjaga muka, penampilan diri, fizikal dan penjagaan dalaman. Terus terang saya katakan, dulu saya kurang arif tentang bab-bab menjaga muka ini. Tapi bersyukur ada adik yang suka mengkaji tentang masalah kulit dan penyelesaiannya, digabung dengan pengalaman sendiri ketika zaman sekolah dulu, hasilnya kita menjadi lebih bijak dalam memilih produk mana yang sesuai dengan kulit kita.

Kalau nak tahu apa tips penjagaan kulit saya,
kena tunggu entri yang seterusnya!

1 comment:

  1. How about the current one? I mean pic this year.

    ReplyDelete